Пилешка супа против настинка и грип

Објаснувањата за нејзината лековитост во денешните услови изгледа вака: пилешко месо, како и другата храна со многу белковини, содржи природна аминокиселина која се нарекува ацетилицистеин, а лекарите ја препишуваат на пациенти со бронхијални и песпираторни инфекции.
Цистеинот прв пат е добион од кожата и пердувите на кокошката. Од фармаколошка гледна точка, ацетилистеинот, како и другите средства за придвижување на слузата ја разблажуваат слузата во белите дробови, за потоа полесно да се исфрли.
Многу нутриционисти веруваат дека пилешката супа е уште покорисна ако во неа се стави повеќе кромид и лук, црн пипер и други зачини.
Таквата супа ја нарекуваат „најдобриот лек против настинката“ и велат дека треба, во такви случаи, да се јаде секојдневно.
0 коментари