Ново

loading...

Внимавајте при изборот на лимон, еве како да ги изберете најдобрите

Совет: Избегнувајте ги оние со дебела лушпа

Најдобри плодови се оние co мрсна лушпа и се потенки во однос на својата димензија. 

Таквиот лимон е многу сочен, co минимално количество на семки. 



Треба да се избираат плодови co светло-жолта боја, но не тврди. Свенатите плодови co дебела или co груба кора, или меките и свенати плодови можат да бидат презреани, пресушени, оштетени или co гнила внатрешност. 

По правило, лимонот не отпаѓа сам во првата година од животот. Ако не се исече додека е жолт до зимата, тој повторно почнува да зеленее. 
Преку лето лимоновата лушпа станува дебела. Во есен таа повторно почнува да жолтее, како да созрева повторно. Ho, двегодишните плодови, без оглед на големината, имаат помалку витамини и помала количина од другите состојки коишто се биолошки активни. Затоа, не трчајте по големи плодови co дебела лушпа! Тие може да бидат стари. 
 

  • Како треба да се чува лимонот? 
Најдобро е лимонот да се чува во вода. На таков начин тој секогаш ќе биде сочен. Потрудете се да не купувате лимон на кој има мувла, затоа што мувлата се појавува само на лимоните co механички повреди. Ако плодот е расипан, тогаш се појавува мувла, а местото оклу лимуновиот долен дел е безбојно. Свенатиот плод од лимонот, премногу мекиот, со дебела или со груба кора, исто така е болен.

0 коментари