Ново

loading...

Витамин Ц



















Витаминот Ц
 е растворлив во вода и неопходен е за нормален раст и развој.

Преостанатите количини на витаминот го напуштаат телото преку урината. Тоа значи дека е потребно негово континуирано снабдување преку исхраната. 

Извори од храната
Сите овошја и зеленчуци содржат одредени количини на витамин Ц.
 

 Овошја со највисока содржина на витамин Ц се:
  • Агруми и сокови, како на пример портокал и грејпфрут
  • Киви
  • Манго
  • Папаја
  • Ананас
  • Јагоди, малини, боровинки, брусница
  • Лубеница
Зеленчуци со највисока содржина на витамин Ц се: 
  • Брокула, прокељ, карфиол
  • Зелена и црвена пиперка
  • Спанаќ, зелка, репка и други лиснати зеленчуци
  • Благи и бели компири
  • Домати и сок од домати
  • Зимска тиква
Најдобри извори на витамин Ц се свежо овошје и зеленчук.

0 коментари