Витамин Ц

Витаминот Ц е растворлив во вода и неопходен е за нормален раст и развој.
Преостанатите количини на витаминот го напуштаат телото преку урината. Тоа значи дека е потребно негово континуирано снабдување преку исхраната.
Извори од храната:
Сите овошја и зеленчуци содржат одредени количини на витамин Ц.
Овошја со највисока содржина на витамин Ц се:
- Агруми и сокови, како на пример портокал и грејпфрут
- Киви
- Манго
- Папаја
- Ананас
- Јагоди, малини, боровинки, брусница
- Лубеница
- Брокула, прокељ, карфиол
- Зелена и црвена пиперка
- Спанаќ, зелка, репка и други лиснати зеленчуци
- Благи и бели компири
- Домати и сок од домати
- Зимска тиква
0 коментари